Alatura-te comunitatii noastre pe facebook

Intrebari Frecvente

Ai posibilitatea sa contribui la pagina Intreabari Frecvente prin completarea formularului.
Trimite intrebarea ta, iar noi iti vom raspunde si o vom adauga in lista.

1. Ce este Certificatul Energetic al unei clădiri ?

Denumirea exactă este: Certificat de Performanţă Energetică şi se prezintă drept un document scris prin care se declară şi se certifică, într-o formă sintetică unitară, performanţa energetică a clădirii, detaliindu-se principalele caracteristici termice şi energetice ale construcţiei şi instalaţiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică şi energetică. Dacă doreşti să vezi cum arată un certificat de performanţă energetică click aici.

2. De ce este nevoie de Certificatul de Performanţă Energetică ?

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie – instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera cumparatorului informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la ‘‘parametri optimi’’.

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire da clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

3. Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda ?

In functie de performana energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie. Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

4. Cine intocmeşte Certificatul de Performanţă Energetică şi cât timp este valabil ?

Atat Certificatul de Performanţă Energetică cat si Auditul Energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si este valabil o perioada de 10 ani.

5. De ce sa investim in reabilitarea termica a locuintei ?

Prin reabilitarea termica obtinem:

– reducerea cheltuielilor de intretinere, pentru plata energiei termice, datorita scaderii importante a pierderilor de caldura si prin aceasta a consumului.
– imbunatatirea conditiilor de confort in casa dumneavoastra
– cresterea valorii locuintei Dvs. pe piata imobiliara, in situatia in care doriti sa o vindeti
– reducerea emisiilor de noxe si deci un mediu mai curat

6. Cât costa reabilitarea termica a unui apartament standard de 3 camere?

Costurile reabilitarii depind de foarte multi factori, care contribuie la cresterea sau scaderea facturii totale pentru reabilitare. Materialele din care a fost construit blocul, modul cum au fost intretinute instalatiile, reparatiile efectuate, amploarea lucrarilor de reabilitare solicitate de catre beneficiari, sint citiva dintre factorii care contribuie la factura totala. Costurile reabilitarii nu pot fi estimate decit de catre specialisti, auditori energetici pentru cladiri, in urma auditului energetic si analizei economice a masurilor de reabilitare energetica a cladirii analizate.

7. Cine sunt principalii beneficiari ai programului de reabilitare?

Beneficiarii programului sunt proprietarii de locuinţe din blocurile construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990 care, prin intermediul Asociaţiilor de Proprietari ca reprezentanţi legali, pot să se înscrie în Programul Local dacă prezintă coordonatorului local următoarele documente:

– Solicitare scrisă înregistrată la coordonatorul local în a cărui arie de competenţă e amplasat blocul
– Lista proprietarilor din blocul de locuinţe
– Hotărârea privind înscrierea în programul local, adoptată de Adunarea Generală cu acordul majorităţii proprietarilor
– Contractul de Mandat semnat

Contractul de mandate este actul scris prin care Asociaţia de Proprietari mandatează coordonatorul local (Consiliului Local) în vederea organizării, contractării şi finanţării, în condiţiile legii a documentaţiei de proiectare şi execuţia lucrărilor de intervenţie.

8. Cine efectueaza lucrarile de reabilitare?

Reabilitarea termica a cladirii presupune mai multe etape:

I. Analiza termica si energetica a cladirii si emiterea certificatului energetic
II. Studiul de fezabilitate – auditul energetic
III. Elaborarea proiectului tehnic, a caietelor de sarcini si a detaliilor de executie
IV. Executia si receptia lucrarilor

Aceste etape au urmatorii executanti:

I + II – Auditori energetici atestati
III – Persoane juridice care au ca obiect de activitate proiectarea in domeniul constructiilor in general si in domeniul reabilitarii termice in particular
IV – Persoane juridice cu activitate in constructii si instalatii care participa la licitatiile publice organizate de catre primarii pentru executarea lucrarilor de reabilitare

9. Cat costa certificarea energetica si auditul?

Certificatul energetic, auditul energetic al cladirii, realizarea proiectului, a caietelor de sarcini si a detaliilor de executie sint activitati care sint subventionate de la buget. Costurile importante ale acestor activitati, nu se vor regasi in factura pe care proprietarii cladirilor reabilitate o vor achita pentru ca ele vor fi suportate din bugetul de stat. Aceasta este una din facilitatile importante oferite de Programul national de reabilitare termica.celor care vor lua decizia de efectuare a lucrarilor de reabilitare termica a cladirii.

10. Ce economii se pot obtine prin reabilitarea termica a blocului in care locuim?

Masuratorile efectuate la cladirile pilot, arata o scadere a consumului de energie termica cu pina la 60%. Altfel spus daca o cladire avea un consum de energie termica, in lunile de virf, de 50 Gcal, consumul de energie termica al aceleeiasi cladiri, dupa reabilitare, in aceeiasi luna si in conditii de temperatura similara, poata sa scada la 20 Gcal.
Ai o intrebare ?